środa, 9 października 2013

Jesienne refleksje

Zbliża się jesień i oprócz tego, że pogoda daje się nam we znaki to jeszcze trzeba garderobę wymienić na cieplejszą. Cóż, taka kolej rzeczy.
Wczoraj lato, dzisiaj jesień, jutro zima.. I tak jak zmieniają się pory roku, tak zmienia się zawartość naszej szafy i nie tylko.
Jesień to dobry okres na zwolnienie tępa, regenerację sił i przygotowanie do zimy. Dłużej śpimy, bo szybciej robi się ciemno, więcej jemy, bo częściej spędzamy czas w domu i przede wszystkim jesteśmy mniej aktywni w wielu sferach, tak fizycznej jak i psychicznej.
"Czas na piknik;)" więc możemy zająć się wszystkim tym czego do tej pory nie mieliśmy czasu zrobić: przeczytać książkę, posprzątać w szafach, zrobić weki...
Żeby uniknąć jesiennych depresji i złego samopoczucia w związku z przesileniem, proponuję wdrożyć wszystkie możliwe plany podobne do powyższych w życie i postawić sobie cel, który będzie nas motywował do działań przez cały okres  zimowy ( czyli okres stagnacji emocjonalno- fizycznej;).

Ostatnimi czasy mimo niebywałego zmęczeni - codzienność zamyka się w okół pracy, "przedszkolno-żłobkowy" klimatów, oraz domowych obowiązków - zaczęłam uzupełniać zapasy na zimowe dni.
Z zamiłowania do zup kremów udało mi się nawet przygotować podstawy na szybkie cukiniowe i dyniowe kremy i nie tylko. I rzeczywiście podpisuję się pod ostatnim cytaten z "Przepisu na życie" , iż co drugi Polak ma pasję kulinarną.



Moje pomysły na szybkie obiadki dla zawodowo aktywnej matki;)

Baza pod jakąkolwiek zupę krem (cukinia,dynia, szpinak, roszponka)

mała cebulka
ząbek czosnku
Posiekać, podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać przyprawy - sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kolendrę. Ja dodaję jeszcze łyżeczkę przez siebie zrobionej vegety. Chwilkę podsmażyć z przyprawami.

2 marchewki
malutki kawałek selera
mały korzeń pietruszki
Pierś z kurczaka wedle uznania

Pokroić w kawałki. Wrzucić do podsmażonej cebulki z czosnkiem i przyprawami, smażyć chwilkę mieszając i dolać z pół litra wody. Poddusić na małym ogniu z 5 minut i włożyć przygotowany mus z dyni/cukinii/szpinaku/roszponki. Pogotować 15 - 20 minut. Można dodać pokrojoną w duże kawałki pierś z kurczaka. Zmielić blenderem, ówcześnie wyjąć pierś z kurczaka
Doprawić do smaku!
smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz